Δελτίο Τύπου του EuRIC ενάντια στη χορήγηση καθεστώτος οικονομίας της αγοράς στην Κίνα

Σας ενημερώνουμε ότι χθες, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας εργοδοτικών οργανώσεων αλλά και συνδικαλιστικών ενώσεων βιομηχανιών της ΕΕ κατά της πιθανής αναγνώρισης της Κίνας ως «οικονομία της αγοράς».

Σύμφωνα με  εκπροσώπους σχετικών ευρωπαϊκών βιομηχανικών κλάδων, εάν η ΕΕ χορηγήσει στην Κίνα τον επίσημο χαρακτηρισμό της «οικονομία της αγοράς», είναι σαν να της χορηγεί απεριόριστη άδεια στο ντάμπινγκ, δηλαδή στις εξαγωγές προς την Ευρώπη σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν ήδη ή σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής, προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών βιομηχανικών αγαθών στην ΕΕ κατά 25% - 50% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 1% - 2% το ΑΕΠ της Ένωσης.

Το ενδεχόμενο αναβάθμισης του εμπορικού status της Κίνας και η δυνατότητα να εξάγει ακόμα περισσότερα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά, εκτιμάται ότι θα εξασθενήσει σημαντικά τη θέση της ΕΕ  και θα «βάλει λουκέτο» σε χιλιάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας στα ύψη τα ποσοστά ανεργίας, καθώς θα σηματοδοτήσει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Στη συγκεκριμένη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 5.000 εργαζόμενοι και εργοδότες βιομηχανιών από 17 χώρες της ΕΕ – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – οι οποίοι με το σύνθημα «σώστε τις ευρωπαϊκές δουλειές, σταματήστε το κινέζικο ντάμπινγκ» πραγματοποίησαν πορεία γύρω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας χάλυβα μετέφεραν στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το αίτημά τους για προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων χάλυβα από τον «αθέμιτο», όπως τον χαρακτήρισαν, κινεζικό ανταγωνισμό.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Ανακύκλωσης, EuRIC και πιο συγκεκριμένα η ομοσπονδία- κλάδος της για την ανάκτηση και ανακύκλωση των σιδηρούχων μετάλλων, EFR, έχει αναπτύξει την τελευταία περίοδο έντονες δράσεις ενημερώνοντας αλλά και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση που αντιμετωπίζουν οι ανακυκλωτές σκραπ παλαιοσιδήρου σε όλη την Ευρώπη.  Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει της προαναφερόμενης διαδήλωσης, το Euric εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου στο οποίο εκφράζεται ρητά η αντίθεση των ευρωπαίων ανακυκλωτών στη χορήγηση από την ΕΕ καθεστώτος «οικονομίας της αγοράς» στην Κίνα.

Για να διαβάσετε το Δελτίο Τύπου του EuRIC, πατήστε εδώ